Plataforma d'Afectats per l'Abolició de la Prostitució

Dimecres, 22 de Març de 2023

El mes de setembre passat es va fundar la plataforma #Stop Abolició o, el que és el mateix, la Plataforma d'Afectats per l'Abolició de la Prostitució .

Quatre mesos, abans, el 22 de maig de 2022, el Grup Parlamentari Socialista al Congrés dels Diputats havia presentat davant la Mesa de la Cambra la Proposició de Llei 122/000224, denominada "Proposició de la Llei Orgànica per la qual es modifica la LO 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal, per prohibir el proxenetisme en totes les seves formes”.

Amb la presentació d'aquesta proposició legislativa el PSOE feia un pas endavant per complir el que és un dels punts principals del programa electoral: l' abolició de la prostitució al nostre país.

Per poder aprovar la proposició al ple del Congrés, el PSOE va comptar amb els vots a favor del Partit Popular , així com amb alguns membres d' Unidas Podemos .

Dins les Unides Podem, igual que dins del feminisme, no hi ha una postura unànime sobre si és convenient o no una política de caràcter abolicionista sobre la prestació de serveis sexuals per diners. Hi ha qui aposta per abolir la prostitució i hi ha qui, per contra, advoca per regular-la.

En el següent apartat veurem quins són els aspectes més destacats de la proposició presentada pels socialistes ia la qual moltes persones, de manera en excés reduccionista, han anomenat Llei de Tracta .

Abolició Prostitució

Proposició de Llei de l'Abolició de la Prostitució a Espanya: contingut

La proposició legislativa presentada pel PSOE i aprovada pel Ple del Congrés dels Diputats té com a objectiu principal modificar dos articles del Codi Penal. Aquests dos articles són el 187 i el 189 ter.

A l'exposició de motius de la referida proposició es diu que amb ella es pretén articular "la necessària resposta penal" als actes de proxenetisme. Per fer-ho, s'hi apunta, no s'exigirà la relació d'explotació.

També s'apunta en aquesta exposició de motius la penalització de la terceria locativa , a la qual es qualifica també com a "modalitat específica de proxenetisme".

A l'exposició de motius també s'afirma que els clients de la prostitució en fan possible l'existència, que és qualificada com una "greu vulneració dels drets humans". Per això es persegueix, mitjançant aquesta llei, el càstig penal dels clients.

En resum, el que la proposició 122/000224 promou és no sols castigar qui empri la violència i la intimidació contra les treballadores sexuals, sinó que també busca penalitzar qui destini de manera habitual i amb ànim de lucre un local perquè es practiqui la prostitució. A això és precisament pel que fa al terme de terceria locativa.

En aquest sentit, la proposició de llei assenyala que "qui amb ànim de lucre i de manera habitual, destini un immoble, local o establiment, obert o no al públic, o qualsevol altre espai, a promoure, afavorir o facilitar la prostitució d'una altra persona, fins i tot amb el seu consentiment, serà castigat amb la pena de presó de dos a quatre anys i multa de divuit a vint-i-quatre mesos”.

Els clients i consumidors de sexe de pagament, per part seva, seran castigats amb una multa d'entre dotze i vint-i-quatre mesos. Si la persona que presta l‟acte de naturalesa sexual és menor d‟edat o una persona en situació de vulnerabilitat, la pena que s‟imposarà serà de presó d‟un a darrere anys, així com una multa d‟entre 24 i 48 mesos.

La proposició de llei determina que "en cap cas serà sancionada" la persona que presti serveis sexuals a canvi de diners.

Aquests són, en resum, els punts principals de la proposició de llei per a l'Abolició de la Prostitució a Espanya aprovada pel Congrés dels Diputats. És contra ells contra els quals protesta la Plataforma #Stop Abolición . De les seves accions i dels seus arguments en parlarem a l'apartat següent.

Stop Abolició

Plataforma d'Afectats per l'Abolició de la Prostitució: arguments contra la llei

Amb motiu de la fundació de la Plataforma d'Afectats per l'Abolició , la presidenta de la mateixa, Susana Pastor , va exposar en roda de premsa els motius pels quals Stop Abolición està en contra d'aquesta proposició.

Segons Pastor, la Llei de Prostitució empenyeria les treballadores i treballadors sexuals a la clandestinitat ia exercir la professió al carrer o en pisos insegurs.

Un altre dels arguments esgrimits per la plataforma és que l?entrada en vigor d?una llei d?aquestes característiques obligaria les prostitutes a abaixar les tarifes. D'altra banda, afirmen, el seu poder de negociació amb els clients serà menor. Aquests, en córrer més riscos, exigiran més a les noies contractades.

El no poder disposar de locals o habitacions de lloguer on prestar els serveis sexuals obligarà també les treballadores sexuals a desplaçar-se als domicilis dels clients, cosa que incrementarà també la seva inseguretat.

A la roda de premsa en què es van exposar les raons de ser de la plataforma, la seva presidenta va apuntar que la proposició legislativa impulsada pel Partit Socialista parteix de dues "premisses falses". La primera consisteix a afirmar que entre el 80 i el 90% de les dones que exerceixen la prostitució ho fan en condicions de tràfic, cosa que la plataforma nega.

La segona premissa falsa, segons #Stop Abolición, és que tampoc és cert, tal com s'afirma entre els que defensen una política abolicionista, que qualsevol intercanvi sexual de pagament té a veure amb el tràfic o el proxenetisme .

Per a la Plataforma d'Afectats per l'Abolició, la llei actualment en vigor ja permet perseguir els dos delictes. El problema, afirmen, és que no s'hi aplica correctament.

Susana Pastor va concloure la seva roda de premsa sol·licitant al Govern que rebi la Plataforma perquè, conjuntament, es creï una comissió que permeti tirar endavant una llei de drets sobre la prostitució. L'objectiu, va apuntar Pastor, seria aprovar una llei semblant a la que regeix actualment a Nova Zelanda.

Llei Prostitució

Concentració davant del Congrés i contra la Llei sobre Prostitució

Un dels primers actes de la Plataforma de persones afectades per l'abolició va ser concentrar-se davant de la porta del Congrés dels Diputats per demanar la retirada de la proposició de Llei 122/000224.

En aquesta concentració, en què van participar més de 4.000 persones, es van escoltar, entre altres, crits de "Volem treballar", "No som delinqüents" o "No volem que ens salveu". A la pancarta que obria la concentració podia llegir-se el lema "Volem ser escoltades a la Comissió. Treball sexual és feina".

A la pàgina web de la plataforma, els seus membres són "dones lliures que hem decidit lliurement exercir una feina la dignitat de la qual defensem".

En el seu manifest davant la celebració del 8 de Març passat, la Plataforma #Stop Abolición afirmava que l'abolició de la prostitució és violència contra les dones, violència social, violència institucional i violència política. I afegia: “com a dones som propietàries de la nostra voluntat i dels nostres cossos”.

Finalment, ia través del seu manifest, la plataforma reblava: "ningú, cap policia de la moral, ens ha de dir com hem d'exercir la nostra llibertat i com ha de ser la nostra vida".

Treball Sexual