50 ombres de Grey: el llibre que va posar de moda el BDSM

Dijous, 20 de Gener de 2022

Fa deu anys que una novel·la de la britànica Erika Leonard Mitchell (EL James) va arribar a les llibreries de gairebé tothom per revolucionar la literatura eròtica . Estem parlant de Cinquanta ombres de Grey .

Amb ella s'iniciava una saga composta per cinc novel·les: la ja citada 50 ombres de Grey , Cinquanta ombres més fosques , 50 ombres alliberades , Grey i, finalment, Alliberat .

Aquesta és, en principi, la darrera novel·la de la saga, publicada fa poc. S'aprofundeix en la personalitat del personatge central de Christian Grey.

Novel·la BDSM

El fenomen Grey

Parlar d'aquesta nissaga és parlar d'un fenomen editorial i sociològic a nivell mundial. Traduïda a 50 idiomes, només cal mirar les xifres de venda de les diferents parts de la sèrie per fer-se una idea de fins a quin punt aquest fenomen ha traspassat fronteres des de l'edició de la primera novel·la. ¡165 milions d'exemplars, ni més ni menys, ha venut EL James a tot el món!

Les adaptacions cinematogràfiques que s'han fet fins ara, centrades en les tres primeres novel·les de la sèrie, han ajudat sens dubte a assolir aquesta xifra exorbitant de vendes. Conegudes en bloc popularment com la Trilogia de Cinquanta ombres de Grey , aquestes tres obres van servir de base perquè, primer Sam Taylor-Johnson i després James Foley, dirigissin tres films que, juntament amb l'obra narrativa de James, han convertit el terme BDSM , fins i tot no fa gaire propi d'una minoria molt concreta, en una paraula de moda a tot el món.

La història, ambientada a Seattle, comença quan l'estudiant de literatura Anastasia Steele (paper interpretat per l'actriu nord-americana Dakota Jonhson ) rep l'encàrrec d'entrevistar un jove i exitós empresari. Aquest jove empresari és Christian Grey (paper interpretat per Jamie Dornan ). Atractiu i seductor, Anastasia en queda enamorada.

La espurna eròtica entre tots dos és immediat. Ell és un home turmentat que ho ha de controlar tot. Ella, una noia independent i serena. L'inici de les relacions eròtiques serviran Anastasia per descobrir un nou tipus de pràctiques sexuals. El Bondage més refinat és una de les aficions de Christian. Ella, de mica en mica, anirà descobrint fins on arriben els seus desitjos més íntims.

Llibre imprès

El BDSM a la saga Cinquanta ombres de Grey

Sense cap voluntat de fer spoiler sobre l'argument d'aquesta saga literària i cinematogràfica, assenyalarem que l'èxit del llibre imprès d'aquesta novel·la eròtica es basa fonamentalment en una combinació excel·lent d'història romàntica i de joc eròtic d'alt voltatge que ha servit per “treure de l'armari" tot un ventall de pràctiques sexuals alternatives.

La crítica literària i també la mateixa autora han apuntat que el fet que les escenes sexuals estiguin comptades amb elegància i sense caure en cap moment a la vulgaritat ha ajudat en gran mesura que les dones en general hagin connectat més íntimament amb el que es compte a les diferents novel·les. Al cap ia la fi, del que tracten les diferents obres de la saga és una història d'amor molt apassionada. La sèrie és, doncs, una gran història romàntica.

Tot i que els amants més autèntics del BDSM es miren amb molta distància crítica i una mica per sobre de l'espatlla tot el que apareix a les novel·les d'EL James, el cert és que el que s'hi explica ha servit perquè el número de persones interessades pel sadomaso , la disciplina, la dominació/submissió o els jocs de rol eròtics s'ha incrementat notablement a tot el món.

En aquest sentit, si per alguna cosa serveix aquesta sèrie de novel·les és per demostrar que, la majoria d'ocasions, en el sexe BDSM importa tant allò psicològic i lúdic com els instruments i accessoris que poden arribar a utilitzar-se en les diferents pràctiques. I és que, sent important l'ús d'esposes, fuets i lligams de diversos tipus, no ho és menys la capacitat imaginativa que es tingui a l'hora de fer-los servir i la manera de buscar els límits del propi desig.

I és en aquest darrer sentit, en el fet de ser una magnífica invitació a l'experimentació, on trobem el màxim valor d'aquestes novel·les. De la mateixa manera que Anastasia Steele emprèn un camí d'autoconeixement en relacionar-se amb Christian, també el lector de la saga es veu empès, d'una manera o altra, a cercar nous límits a la seva sexualitat, noves experiències sensitives i eròtiques. I això, en el fons, no deixa de ser una forma excel·lent d'enriquir la pròpia vida.

Novel·la eròtica