Carmen Calvo demana l'abolició de la prostitució

Dimarts, 13 de Abril de 2021

El debat és segurament tan vell com l'ofici. Què s'ha de fer amb la prostitució a Espanya? ¿S'ha d'intentar abolir? ¿S'ha de regular? ¿Han de promulgar-lleis que persegueixin i castiguin els clients de la prostitució? ¿Han, per contra, impulsar legislacions que estableixin el marc jurídic en què la prostitució pugui exercir d'una manera lliure i reglamentada?

Les respostes a aquestes preguntes són molt diverses i cada país, des dels seus institucions, dóna la seva pròpia. En aquest tema, també, la Unió Europea sembla ser terreny abonat per a la desunió. Hi ha països, com França , que han optat per seguir la ruta abolicionista. D'altres, com Suïssa o Alemanya , han preferit considerar la prostitució com un treball més i han establert en les seves normatives i lleis com i on pot exercir-se. En un lloc i un altre s'analitzen quins han estat els resultats derivats de l'aprovació de les respectives legislacions i en cap d'ells sembla haver-se aconseguit l'èxit esperat.

¿I Espanya? Quina és la postura d'Espanya? Quin és el camí triat pel seu Govern de coalició per afrontar el tema de la prostitució? En aquest tema, també, el vaixell de la coalició entre PSOE i Unides Podem sembla fer aigües. N'hi ha hagut prou unes declaracions de la vicepresidenta primera de Govern Carmen Calvo per demostrar fins a quin punt els posicionaments ideològics dels dos membres de la coalició difereixen entre si.

Diversos dies després que la ministra d'Igualtat, Irene Montero, parlés d'un pla conjunt amb el Ministeri de Treball per impulsar una "acció sociolaboral" contra la prostitució, la vicepresidenta Calvo va parlar directament d'impulsar una «legislació nacional contra la prostitució i la tracta ".

Els dos projectes, no cal remarcar-ho, estan en les antípodes ideològiques. Es torna, doncs, a el vell debat sobre abolició o regulació, però aquesta vegada en el si de Govern. Si Montero i Unides Podem advoquen per regular la prostitució a Espanya; Calvo i el PSOE defensen abolir-la. I les dues postures s'expressen, al seu dir, des d'una voluntat feminista.

prostituta

Tracta i prostitució

Per Carmen Calvo, el tràfic existeix perquè existeix la prostitució. Que la llei penis l'explotació sexual tal com fa a dia d'avui al nostre país, assenyala la vicepresidenta, no n'hi ha prou per acabar amb la prostitució. Només penalitzar directament a el client, assenyala Calvo, pot servir per acabar amb la prostitució a Espanya.

Va ser en el marc de el fòrum 'L'Espanya que fem: lliure de tracta i prostitució', organitzat pel PSOE, on la vicepresidenta Calvo va defensar la seva postura d'impedir que cap dona pugui mercadejar amb el seu cos. En aquest fòrum, també, Calvo ha qualificat el projecte socialista d'abolir la prostitució a Espanya com una "lluita de país". Per vèncer en aquesta lluita, ha assenyalat, serà necessari implicar i aconseguir el suport no només de la resta de forces polítiques de l'arc parlamentari, sinó també d'ajuntaments i comunitats autònomes. Una cosa que, va dir, no serà fàcil, especialment per dos motius: la implantació sociològica de l'patriarcat i, en paraules textuals de la vicepresidenta, "aquest dret que sent un home per accedir a el cos d'una dona".

La postura de Calvo i, amb ella, la de l'PSOE, xocava frontalment amb el que Irene Montero havia apuntat uns dies abans. I és que, per Montero, la possibilitat de multar els clients de la prostitució "no s'està demostrant com la mesura més eficaç per combatre l'explotació sexual". Per a ella, per contra, el gran repte a l'hora d'afrontar aquest tema és "legislar el proxenetisme no coactiu" i aconseguir una "regulació integral de l'fenomen del tràfic".

Per a la ministra d'Unides Podem, a l'hora de tractar el tema de la regulació o abolició de la prostitució a Espanya només hi ha d'haver una prioritat: "la garantia i protecció dels drets de les dones".

Prostituta al carrer

Reaccions davant la possibilitat d'abolir la prostitució

Després de les declaracions de la vicepresidenta Calvo en l'esmentat fòrum, gairebé cap partit ni associació que treballi sobre el terreny amb prostitutes ha expressat la seva opinió. Només Ciutadans, en paraules del seu portaveu Melisa Rodríguez, ha reafirmat la seva postura "regulacionista" i l'aposta de la formació liderada per Inés Acostades per impulsar una legislació que estableixi les normes que permetin practicar la prostitució amb garanties i respectant en tot moment el que cada persona "decideixi fer" amb el seu cos. El partit taronja, doncs, sembla posar l'accent, també, en la garantia i protecció dels drets de les dones que, d'una manera lliure i sense coaccions, decideixen exercir la prostitució.

La pregunta que es fan moltes persones és: ¿fins a quin punt una legislació abolicionista garanteix i protegeix aquests drets? La resposta a aquesta pregunta pot sorgir de l'observació del que ha succeït en països en els quals s'ha decidit impulsar una política abolicionista respecte a la prostitució. ¿La llei abolicionista francesa, per exemple, ha servit perquè la prostitució desaparegui al país veí? Els experts i les associacions de defensa dels drets de les treballadores sexuals apunten que no. Que la llei francesa sobre prostitució, diuen, només ha servit per fer que les condicions de vida i la situació laboral de les prostitutes franceses empitjorin.

En l'esmentat cas francès, doncs, no es pot dir que l'abolició hagi suposat la fi de la prostitució. Ha suposat, si de cas, que les prostitutes visquin pitjor i que exerceixin el seu ofici en pitjors condicions. Hi ha motius per creure que a Espanya, en cas de seguir-se la senda abolicionista, passaria d'una altra manera?

clients prostitutes